Potrivit Codului fiscal (Legea 571/2003), reprezinta venituri din chirii toate veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal. In aceasta categorie de venit se cuprind atat veniturile din inchirieri, cat si veniturile din subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.
Cota de impozit pe veniturile din chirii este de 16 % aplicata asupra venitului net care se determina ca diferenta intre valoarea total cumulata aferenta platilor chiriei in bani sau echivalentul in lei si cota de cheltuiala forfetara de 25 % , care reprezinta cheltuielile deductibile aferente venitului.
Asadar, cota finala care se aplica venitului brut este de 12 % [ 16%*(100%-25%)].
Exista situatia in care beneficiarul de venituri din cedarea folosintei bunurilor are incheiate in decursul unui an calendaristic mai mult de 5 contracte de inchiriere, situatie in care vobim de o alta cota de impozitare ,distincta de 12 % aplicata veniturilor, si anume de 16 % , astfel vorbim de o noua incadrare a activitatii intreprinse de beneficiar, si anume venituri din activitati independente . Acest tratament diferentiat li se aplica persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor prin derularea unui numar mai mare de cinci contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului fiscal. Astfel, incepand cu anul fiscal urmator, veniturile realizate de aceste persoane din derularea contractelor de inchiriere vor fi calificate drept venituri din activitati independente, potrivit prevederilor Ordinului ANAF nr. 2333/2007. Aceste persoane au obligatia sa stabileasca venitul net, in sistem real, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente si sunt obligate sa conduca contabilitate in partida simpla.
Contribuabilii care obtin venituri din chirii au obligatia sa depuna o declaratie privind venitul estimat, in termen de 15 zile de la data incheierii contractului intre parti. Formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat“, cod 14.13.01.13/3p se depune odata cu inregistrarea la organul fiscal a contractului incheiat intre parti.
In ceea ce priveste cota de cheltuiala forfetara care are ca si efect diminuarea valorii obligatiei fiscal , proprietarul in acest sens are obligatia de a efectua cheltuielile referitoare la intretinerea si repararea locuintei inchiriate care sunt prevazute in Codul Fiscal, ca de exemplu:
- intretinerea in bune conditii a elementelor structurii de rezistenta a cladirii, elementelor de constructie exterioara a cladirii, cum ar fi: acoperis, fatada, curtile si gradinile, precum si spatii comune din interiorul cladirii, cum ar fi: casa scarii, casa ascensorului si altele asemenea;
- intretinerea in bune conditii a instalatiilor comune proprii cladirii, respectiv ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze;
- repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionare a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei.